woensdag 23 december 2020

VDHO Best Music 2020 🎶👍







VDHO BEST ALBUMS 2020

Bruce Springsteen - Letter To You

Nick Cave - Idiot Prayer: Alone at Alexandra Palace

Marcus King - El Dorado








VDHO BEST CONCERTS 2020

The Last Internationale @ the first Dutch clubgig [27-02-20]

Tsja, wat valt er op muzikaal gebied nog te vertellen over het jaar 2020? Er gebeurde live niet veel helaas maar anderzijds viel er toch weer genoeg te genieten. Een CD die ik erg aangenaam vond en veel heb gedraaid tijdens de lockdown periode was 'After the Fire After the Rain' van The Lost Brothers - een zeer prettige luisterplaat. Ook Steve Earle & The Dukes met 'Ghosts Of West Virginia', Neil Young met 'Homegrown' en Bob Dylan's 'Rough And Rowdy Ways' vallen in die categorie. Maar de uitverkorenen zijn wat mij betreft twee ouwetjes en een rastalent.


De uitverkorenen

Voor het eerst sinds 2012 ('High Hopes') maakte Bruce Springsteen (71) weer een album met zijn fameuze E Street Band. En het resultaat zijn twintigste live opgenomen studioalbum 'Letter To You' klinkt ouderwets goed. Met negen nieuwe Springsteen-songs en drie opnames van niet eerder uitgebrachte nummers uit de jaren ‘70. Idiot Prayer: 'Nick Cave Alone at Alexandra Palace' is het

vijfde livealbum van Nick Cave. Het werd opgenomen in juni 2020 toen het Verenigd Koninkrijk langzaam uit de lockdown ontwaakte en was bedoeld als een reactie op de isolatie van de voorgaande maanden. Op 'Idiot Prayer' speelt Cave zijn liedjes solo op de piano in een zelden vertoonde gestripte vorm, van vroege Bad Seeds en Grinderman tracks tot nummers van het meest recente Nick Cave & the Bad Seeds-album 'Ghosteen'(2019). De nog maar 25 jaar jonge Amerikaanse muzikant Marcus King maakte de afgelopen jaren indruk met zijn Marcus King Band, die drie albums met een tijdloze mix van onder andere soul, blues, rock en jazz uitbracht. Afgelopen jaar kwam hij met zijn eerste echte soloalbum 'El Dorado' dat - onder productie van Dan Auerbach - ook weer een aangenaam klinkend retro geluid bevat. In de ruïnes van het verleden liggen de parels van morgen.


Harde heren en delicate dames

Voor de afreageermomenten verscheen onlangs de ijzersterke come-back CD van de van origine Australische hardrockers AC/DC: 'Power UP!' En in mindere maten kan dat ook gezegd worden van Deep Purple met 'Whoosh!' en Pearl Jam met 'Gigaton.' Ook de dames waren in 2020 goed vertegenwoordigd. Sass Jordan bracht (eindelijk!) een bluesplaat uit: 'Rebel Moon Blues', tevens nieuw werk van Rory Block en Ana Popovic ('Live for Live'). De Amerikaanse singer-songwriter Lucinda Williams bracht in april het eigenzinnige coveralbum 'Good Souls Better Angels' uit. Maar op de valreep ook een verzameling liedjes en verhalen, geboren in de nasleep van de COVID-19-crisis: 'Southern Soul- From Memphis to Muscle Shoals & More.' 


Huisvlijt

En meer artiesten maakten door de lockdown omstandigheden gebruik van huisvlijt. O.a. Mike Zito ('Quarantine Blues'), The Strokes ('The New Abnormal'), The Rolling Stones ('Living In A Ghost Town'), The Waterboys, Walter Trout, The Last Internationale, de Vlaamse Guy Verlinde, en onze eigen Danny Vera zijn zomaar wat namen die met verrassend goed werk op de proppen kwamen. Daarbij viel er te genieten van mooie reissues van o.a. The Rolling Stones, Keith Richards, Jimi Hendrix Experience, The Doors, Frank Zappa, Focus, Thin Lizzy, Prince, Rory Gallagher, Pearl Jam, Tom Petty & The Heartbreakers, Lou Reed en uiteraard Neil Young & Crazy Horse van wie ik de prachtplaat 'Return To Greendale' alweer in m'n hart gesloten heb. Zelf ben ik in mijn zestigste levensjaar tijdens de lockdown begonnen aan het project MijnPAT60. Een half jaar voor mijn 60ste verjaardag in oktober jl. zag het boek - een éénmalige privéuitgave - het daglicht. Voor de liefhebber ;-) 

 


Live is live

Ironisch genoeg was het enige (en gelijk beste) live optreden dat ik in dit 'rampjaar' bezocht er eentje van een New Yorks trio met de naam The Last Internationale. Op de Europese festivals hadden ze al naam gemaakt maar in dit eerste Nederlandse club optreden lieten gitarist Edgey Pires, Delila Paz (zang, bas, toetsen) en drummer Thomas Pridgen horen en zien ook the full package voor een intieme gig in huis te hebben. TLi vulden het podium met een mengsel van energie, kracht, woede, intensiteit en attitude. Hitting us with their blues with souls on fire!



Theater

Daarnaast heb ik in januari in theater De Veste te Delft ook nog 'Legendary albums live: Sticky Fingers' http://www.vdh-online.nl/index.php?p=793 met o.a. ‪Jan Akkerman‬, ‪Bert Heerink‬, ‪Lies Schilp‬, Inge Bonthond en de LA Liveband live mogen bewonderen. En in september speelde Ellen ten Damme daar met Allez-Hop! en de helft van haar Magpie Orchestra hits uit haar programma’s Paris-Berlin en Casablanca. Maar dat was het wel voor wat betreft de live-uitjes in 2020 :-/


Knockin’ On Heaven’s Door

Helaas moesten we in het afgelopen jaar ook weer afscheid nemen van een aantal muzikale helden. Soms op respectabele leeftijd (Little Richard 87) maar vaak toch weer te jong en te vroeg (Eddie Van Halen 65). Opdat zij niet vergeten worden een selectieve opsomming van artiesten: 

Little Jimmy (75), Belgisch bluesmuzikant

Neil Peart (67), Canadees drummer en schrijver

Bob Fosko (64), Nederlands zanger, entertainer en acteur

Jaap Dekker (73), Nederlands muzikant

Henry Gray (95), Amerikaans bluesmuzikant

Kenny Rogers (81), Amerikaans countryzanger

Manu Dibango (86), Kameroens componist en muzikant

Bill Withers (81), Amerikaans soulzanger en componist

Alex Harvey (73), Amerikaans countryzanger en componist

John Prine (73), Amerikaans folk- en country-singer-songwriter en gitarist

Florian Schneider (73), Duits muzikant

Alton "Big Al" Carson (66), Amerikaans blues- en jazzzanger

Little Richard (87), Amerikaans zanger en pianist

Betty Wright (66), Amerikaans soulzangeres

Moon Martin (69), Amerikaans zanger en songwriter

Jorge Santana (68), Mexicaans gitarist

Phil May (75), Brits zanger (Pretty Things zanger)

Mory Kanté (70), Guinees zanger en muzikant

Jimmy Cobb (91), Amerikaans jazzdrummer

Pete Carr (70), Amerikaans gitarist

Charlie Daniels (83), Amerikaans countryzanger

Peter Green (73), Brits gitarist

Wayne Fontana (74), Brits zanger

Trini Lopez (83), Amerikaans zanger

Jack Sherman (64), Amerikaans gitarist

Frankie Banali (68), Amerikaans drummer

Walter Lure (71), Amerikaans gitarist

Justin Townes Earle (38), Amerikaans zanger, muzikant en songwriter

Gary Peacock (85), Amerikaans jazzmusicus

Lucille Starr (82), Canadees zangeres en songwriter

Toots Hibbert (77), Jamaicaans zanger

Reggie Johnson (79), Amerikaans jazzcontrabassist

Lee Kerslake (73), Brits drummer Uriah Heep

Jimmy Winston (75), Brits muzikant en acteur

Rocco Prestia (69), Amerikaans bassist

Johnny Nash (80), Amerikaans zanger

Eddie Van Halen (65), Nederlands-Amerikaans gitarist

Tony Vos (89), Nederlands saxofonist, componist en muziekproducer

Ray Pennington (86), Amerikaans countryzanger, songwriter en platenproducent

Dave Munden (76), Brits drummer en zanger

Johnny Bush (85), Amerikaans countryzanger, songwriter en drummer

Gordon Haskell (74), Brits muzikant

Spencer Davis (81), Brits zanger en gitarist

Tony Lewis (62), Brits rockbassist en singer-songwriter

Jerry Jeff Walker (78), Amerikaans countryzanger en songwriter

Stan Kesler (92), Amerikaans jazzgitarist, -bassist, -mandolinist, producent en songwriter

Billy Joe Shaver (81), Amerikaans countryzanger en songwriter

Oscar Benton (71), Nederlands zanger

Tony Hooper (77), Brits zanger en gitarist



Geen opmerkingen:

Een reactie posten